Normal_papierwinkel_stapel_artikelen_werk_bureaucratie

De PvdA wil bureaucratie in de langdurige zorg aanpakken met een maximumpercentage op overheadkosten. Instellingen in de langdurige zorg moeten zo veel mogelijk zorggeld besteden aan zorg en minder uitgeven aan papierwerk, managers, gebouwen en auto's. Dat meldt Trouw. 

'Zorggeld moet zoveel mogelijk naar zorg', zegt het PvdA-Kamerlid Otwin van Dijk. Hij zal vandaag tijdens het debat over de begroting een oproep doen aan staatssecretaris Van Rijn van volksgezondheid om met de instellingen voor langdurige zorg te gaan praten over een zogeheten 'overhead-norm'. Van Dijk: 'Ik constateer dat zorginstellingen onderling enorm verschillen in de mate waarin ze geld kwijt zijn aan overhead. Dat varieert van enkele procenten van hun budget tot soms wel tientallen procenten. Het moet mogelijk zijn daarin verbetering te brengen.'

Van Dijk noemt als positief voorbeeld de organisatie Buurtzorg Nederland, die thuiszorg levert en dat vrijwel zonder managers doet. Zelf doet Van Dijk geen concreet voorstel voor een overhead-norm. 'Laat de staatssecretaris samen met de instellingen een redelijke norm bepalen.' Die nieuwe norm moet in de toekomst leidend zijn bij het inkopen van zorg door gemeenten en zorgverzekeraars.

© Nationale Zorggids