Normal_panadol_paracetamol_medicijnen

Nederlanders hebben onvoldoende kennis over het juiste gebruik van pijnstillers. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in opdracht van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD), zo meldt Nu.nl.

Meer dan de helft van de duizend ondervraagden weet niet hoeveel paracetamol je dagelijks maximaal mag slikken of hoe lang je moet wachten tussen twee innames. Een kwart van de ondervraagden denkt een hogere dosis te mogen slikken dan de aanbevolen maximale hoeveelheid per dag.

Ruim drie kwart van de ondervraagden weet niet hoeveel ibuprofen je maximaal per dag mag slikken. De helft daarvan denkt een hogere dosis te mogen slikken dan de aanbevolen maximale dagelijkse hoeveelheid.

Ook de kennis wat betreft het combineren van pijnstillers schiet te kort. Het is af te raden om pijnstillers te combineren, toch zegt elf procent weleens ibuprofen met paracetamol te combineren. Zeven procent combineert weleens paracetamol met griepmiddelen.

De drogisterijen zijn een voorlichtingscampagne gestart om de kennis over pijnstillers bij te schaven, want voor een goede gezondheid is het van belang de juiste pijnstiller te kiezen en deze volgens de bijsluiter te gebruiken.

© Nationale Zorggids