Logo_adrz_admiraal_deruyter_logo

Het Admiraal de Ruyterziekenhuis (ADRZ) in Vlissingen en Goes mag de twee cardiologen die het wil ontslaan niet wegsturen. Zo oordeelt het Scheidsgerecht Gezondheidszorg. Omdat het ziekenhuis toch van de artsen af wil, onderhandelt het ADRZ nu met de artsen over een afkoopsom. Beide cardiologen eisen ruim 6,5 ton voor hun vertrek. Dat meldt Medisch contact.

Begin dit jaar besloot het ADRZ de gehele vakgroep cardiologie op te schonen. Zes nieuwe cardiologen werden aangetrokken en slechts enkele artsen uit de de voormalige vakgroep mochten blijven. Twee cardiologen uit de 'oude' groep weigerden uit zichzelf te vertrekken waarop het ziekenhuis naar het Scheidsgerecht Gezondheidszorg stapte om de artsen zonder vergoeding te kunnen ontslaan.

De twee cardiologen maakten deel uit van de disfunctionerende vakgroep cardiologie die onstond na fusie van het Oosterscheldeziekenhuis en het Ziekenhuis Walcheren in 2010. Door onderlinge cultuurverschillen en onverenigbare karakters lukte het de artsen niet om samen te werken. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) ontstond hierdoor een “acuut onveilige situatie” voor patiënten van de afdeling.

Het Scheidsgerecht erkent dat het ziekenhuis moest ingrijpen in de situatie die was ontstaan in de vakgroep maar volgens de rechters waren ook andere oplossingen mogelijk. De rechtbank ziet ontbinding van de arbeidsovereenkomst als een disproportionele maatregel en verbiedt daarom het ontslaan van de twee cardiologen.

© Nationale Zorggids