Normal_apotheek__2_

(Novum) - Achmea hoeft negentien Amsterdamse apothekers geen hogere vergoeding voor geneesmiddelen te betalen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald.

De apothekers hadden een kort geding aangespannen omdat de verzekeraar zich niet aan eerdere afspraken over de hoogte van de vergoedingen zou houden. Ze beweren dat ze medicijnen hierdoor met verlies moeten verkopen. Ook stellen ze vraagtekens bij de 'eenzijdige' tariefstelling van medicijnen door een paar grote zorgverzekeraars.

De rechtbank oordeelde dat Achmea niets hoeft te veranderen aan de vergoedingssystematiek voor medicijnen. De vergoeding die apothekers van Achmea ontvangen is weliswaar lager dan de apothekersinkoopprijs, maar dat is volgens de rechter op zich niet onaanvaardbaar. De rechter bepaalde ook dat eerdere afspraken tussen de partijen ook gelden voor 2013.

Rond de kwestie van medicijnvergoedingen spelen tal van omstandigheden een rol en die zijn in dit kort geding onvoldoende helder geworden, aldus de rechtbank. Onduidelijk is met name wat nu precies de gevolgen zijn voor de bedrijfsvoering van apotheken. Zo is de omvang van het 'verlies' van de apothekers onduidelijk. Apothekers bedingen volgens Achmea vaak nog inkoopkortingen.