Normal_vumc_amsterdam_patienten_mailing

Nederland heeft het best werkende gezondheidszorgsysteem. Dat blijkt uit de donderdag in Brussel gepresenteerde European Healthcare Index 2013 van een Zweedse onderzoeksbureau, zo meldt Trouw.

In het onderzoek werd de kwaliteit van het zorgsysteem in 35 landen beoordeeld met punten. Van de maximaal te scoren 1000 punten kreeg Nederland er 870. Daarmee laat het Zwitserland (851), IJsland (818), Denemarken (815) en Noorwegen (813) achter zich. Servië, Roemenië, Letland en Polen kregen de laagste scores.

De onderzoekers prijzen het Nederlandse systeem onder meer vanwege het hoge aantal onafhankelijke verzekeraars en zorgaanbieders dat om de gunst van de patiënt strijdt. Ook de hoge patiëntbetrokkenheid en de beperkte inmenging door de politiek drukken een positief stempel op het Nederlandse systeem.

Het onderzoeksbureau vergelijkt elk jaar de gezondheidszorg in Europa. Nederland is het enige land dat in de top drie van de ranglijst staat sinds het vergelijkingsonderzoek in 2005 voor het eerst werd gehouden.

© Nationale Zorggids