Normal_zorg_personeel_bed

Volgend jaar gaat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) controleren of ziekenhuizen de gegevens van patiënten goed overdragen aan andere zorginstellingen en huisartsen. De inspectie zal extra letten op de overdracht van gegevens van kwetsbare ouderen.

In het rapport 'Staat van de Gezondheidszorg 2011' concludeerde de IGZ dat de uitwisseling van informatie in de zorg niet optimaal gebeurt. De knelpunten worden groter naarmate de schakel in de zorgketen verder van elkaar af liggen. Vooral de informatieoverdracht tussen de 'cure' en de 'care' is vaak niet goed geregeld, dus van ziekenhuis naar verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties.

In 2014 gaat de inspectie controleren of zorginstellingen de informatieoverdracht hebben verbeterd sinds 2011. De IGZ zal in de dossiers van kwetsbare ouderen nagaan of er vanuit het ziekenhuis schriftelijk of elektronisch is overgedragen volgens geldende regels en normen. Ook zal worden gekeken of de ontvangende instellingen (verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg en huisartsen) tijdig actie ondernemen als essentiële informatie ontbreekt.

© Nationale Zorggids