Normal_13862263080010_1

(Novum) - Ondanks het opstappen van een vakbond en een werkgeversorganisatie, komt er toch een nieuwe cao in de verzorging, verpleging, thuis- en kraamzorg. Werkgeversorganisatie Actiz en de vakbonden CNV Publieke Zaak, NU'91 en FBZ hebben hierover woensdagavond een akkoord bereikt.

Abvakabo FNV maakte woensdagmiddag bekend uit het overleg over de cao-vvt te stappen, nadat eerder Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) hetzelfde had gedaan. Enkele uren daarna werden de overgebleven werkgeversorganisatie en de drie vakbonden het alsnog eens.

Actiz en vakbonden hebben de afspraak gemaakt dat iedereen met een nulurencontract volgend jaar een aanbod krijgt voor een arbeidscontract voor een bepaald aantal uren. Hiermee wordt vooruit gelopen op nieuwe wetgeving, waarin nulurencontracten in de zorg worden verboden. Daarnaast is afgesproken dat er alleen nog oproepkrachten worden ingezet bij onvoorziene situaties. Alle partijen hebben zich daarnaast gecommitteerd aan een banenplan, waardoor tienduizenden ontslagen het komende jaar zo veel mogelijk worden opgevangen.

De medewerkers in de zorg krijgen daarnaast een eenmalige uitkering van 0,8 procent van het brutosalaris. Daarnaast krijgen ze vanaf januari een structurele loonsverhoging van een procent. Ook wordt de eindejaarsuitkering met 0,2 procent verhoogd.

Abvakabo maakte woensdagavond bekend onderhandelingen te hebben opgestart met BTN, om tot een cao te komen alleen voor de thuiszorg. De twee partijen willen deze week nog tot een akkoord komen. Wat de status wordt van dit akkoord, nu er een cao-vvt is afgesproken, is niet duidelijk.

Actiz beklaagt zich overigens over de gang van zaken. De onderhandelingen tussen Abvakabo en BTN, dat volgens Actiz 'slechts 3,5 procent van de werkgevers in de branche vertegenwoordigt', zouden al in oktober zijn opgestart. Overigens zeggen alle partijen naar banenbehoud in de zorgsector te streven.