Normal_huisarts_dokter

Bijna een derde van de huisartsen die werken in dienst van gezondheidscentra zijn ontevreden over hun baan. Dat ligt vooral aan het salaris en de werkdruk, zo meldt Mednet.

Uit een enquête van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) onder huisartsen in dienst van gezondheidscentra (HID's) blijkt dat bijna dertig procent van de huisartsen ontevreden is met de huidige baan. Ruim zeventig procent noemt een te laag salaris als reden. Ook werkdruk scoort hoog als reden voor ontevredenheid. Bijna 65 procent van de huisartsen klaagt over te veel andere taken dan patiëntenzorg, 67 procent over tijdgebrek en te veel patiënten en 43 procent vindt dat hij of zij te weinig zeggenschap heeft over de invulling van de werkdag.

Binnenkort vinden er CAO-onderhandelingen plaats voor de beroepsgroep van huisartsen in dienst. Daarvoor wil de LHV graag in kaart hebben gebracht hoe HID's hun werk ervaren. Ruim negentig van de respondenten verwacht dat het huidige inkomen huisartsen ervan weerhoudt om in een gezondheidscentrum te gaan werken. Ten opzichte van andere huisartsen zoals waarnemers en praktijkhouders is de financiële beloning voor HID's laag. Ook de vergoeding voor diensten vindt 42 procent te laag. Ten slotte geven de huisartsen aan dat de grote personele wisselingen impact hebben op de kwaliteit van zorg en patiënttevredenheid.

© Nationale Zorggids