Normal_huisarts

Zorgverleners zoals huisartsen zijn geen verzekeringsagenten. Het is dus niet aan hen om een patiënt die zij doorverwijzen naar een specialist te informeren over zijn of haar zorgpolis. Dat zegt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) in reactie op uitspraken van CDA en VVD in de Tweede Kamer, zo meldt Trouw.

De partijen vinden dat huisartsen erop moeten letten of de zorgverzekeraar van de patiënt een contract heeft met de zorginstelling of specialist waarnaar zij doorverwijzen. Volgens de LHV is dit de verantwoordelijkheid van de zorgverzekeraars. De vereniging verwijst ook naar de belofte van minister Schippers van Volksgezondheid om met huisartsen te bespreken of ze voldoende op de hoogte zijn van de zorgpolissen van hun patiënten.

“Vraag je de huisarts om hier wel rekening mee te houden, dan vertroebelt zijn rol als poortwachter,” zegt Steven van Eijck, voorzitter van de LHV. “Want opeens gaat het dan in de spreekkamer niet meer alleen om medisch inhoudelijke argumenten. Daar is de patiënt niet bij gebaat. Wat wel en niet vergoedt wordt, is onderdeel van de afspraken tussen patiënt en verzekeraar,” aldus Van Eijck. De LHV denkt dat huisartsen eventueel wel bereid zijn om flyers in de wachtkamer op te hangen waarmee ze patiënten oproepen zelf hun polis te controleren als ze worden doorverwezen.

© Nationale Zorggids