Normal_human_back

Niet voor alle patiënten met een hernia in de rug is een operatie de beste oplossing maar voor zowel patiënt als arts is lastig te beslissen wanneer het beter is om te wachten tot de pijn vanzelf overgaat. De Orde van Medisch Specialisten (OMS) heeft daarom de campagne 'Verstandig kiezen' opgezet. Dat meldt Leefwijzer.

De campagne heeft als doel om medisch specialisten en patiënten met een rughernia te ondersteunen in de beslissing over gepast gebruik van zorg. Verschillende wetenschappelijke verenigingen die betrokken zijn bij de campagne hebben 'Verstandige keuzes' geformuleerd in samenwerking met de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF). Deze Verstandige keuzes zijn wetenschappelijk onderbouwde aanbevelingen waarmee arts en patiënt samen beslissingen kunnen nemen over de best passende behandeling.

Als onderdeel van de campagne is er ook een lijst opgesteld voor artsen met afwegingen zoals de aanbeveling niet te opereren als de patiënt alleen pijn in de rug heeft want juist patiënten met voornamelijk beenpijn hebben baat bij een operatie. Voor patiënten heeft de NPCF een patiëntveiligheidskaart ontwikkeld met aandachtspunten voor over de beslissingen die ze moeten nemen.

© Nationale Zorggids