Logo_ggz_westelijk_noord-brabant

Psychiatrisch ziekenhuis Vrederust in Halsteren kon niet vermoeden dat een 27-jarige bewoner een andere cliënt zou vermoorden. Dat is de conclusie van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) naar aanleiding van een onderzoek dat in opdracht van de GGZ-instelling was ingesteld. Nabestaanden van het slachtoffer hadden de GGZ-instelling aansprakelijk gesteld, zo meldt Omroep Brabant.

Medewerkers van het psychiatrisch ziekenhuis valt volgens het onderzoek niets te verwijten: 'Keuzes van de GGZ Westelijk Noord Brabant (GGZ WNB) zijn te volgen in het licht van gemaakte afspraken en passen binnen de gebruikelijke handelwijzen', valt in het rapport te lezen.

Wel zijn er belangrijke aandachtspunten en kunnen er ook kanttekeningen worden geplaatst, maar deze zijn niet bepalend geweest voor de tragische afloop van de zaak. In de hoofdconclusie die de GGZ maandag heeft gepubliceerd staat te lezen dat op basis van risico-inschattingen en signalen de noodlottige afloop niet kon worden vermoed.

De nabestaanden hadden de instelling aansprakelijk gesteld omdat zij vonden dat er fouten waren gemaakt waardoor de moord kon gebeuren. De advocaat heeft geen goed wordt over voor het onderzoek. 'Het is zeer teleurstellend en voegt niets toe. Ik heb geen antwoord gekregen op mijn vragen en het sterkt onze overtuiging dat de GGZ iets te verbergen heeft.'

© Nationale Zorggids