Normal_verpleegkunde_zorg__screenshot_

Duizend medewerkers van verpleeg- en verzorgingshuizen hebben afgelopen dinsdag het werk voor korte of langere tijd neergelegd. Ze voerden hiermee actie voor een betere CAO en tegen het principeakkoord dat begin deze maand gesloten werd tussen werkgevers en kleine vakbonden. Abvakabo FNV had opgeroepen tot de acties, zo meldt Nieuws.nl.

De acties bestonden uit het werk neerleggen van een minuut tot een half uur of een uur. De korte werkonderbreking van een minuut gold als een waarschuwing. 'We doen er elke week een tandje bij. Alleen rond de kerstdagen staken we niet', laat een woordvoerder van Abvakabo weten.

Begin december sloten werkgeversorganisatie Actiz en de vakbonden CNV Publieke Zaak, NU'91 en FBZ een principeakkoord voor een nieuwe cao in de verzorging, verpleging, thuis- en kraamzorg. Werkgevers en vakbonden bespreken het akkoord begin januari.

Abvakabo FNV en de werkgeversorganisatie Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) stapten al eerder uit het overleg. Volgens de vakbond was er te weinig gedaan aan het verlagen van de werkdruk en de onzekerheid in de sector. BTN vond dat andere partijen te hoge eisen stelden die de kosten voor de sector zouden verhogen.

© Nationale Zorggids