Normal_hamer_rechtszaak

(Novum) - De omstreden Twentse oud-neuroloog Ernst Jansen mag niet meer werken als arts. Dat heeft het medisch tuchtcollege in Zwolle vrijdag bepaald, meldt RTV Oost. De tuchtzaak was aangespannen namens vier oud-patiënten en de nabestaanden van een vijfde. De 68-jarige Jansen was officieel al geen arts meer, maar mag zich nu ook nooit meer inschrijven.

Letselschadespecialist Yme Drost, die de tuchtzaak aanspande, vindt dat het ultieme doel van de tuchtzaak is bereikt. Volgens Drost zijn de slachtoffers van Jansen 'content met het behaalde resultaat', zo laat hij op zijn website weten.

Dat Jansen zich enkele jaren geleden zelf al uitschreef, berustte op een afspraak met de Inspectie voor de Gezondheidszorg, die hem anders tuchtrechtelijk zou vervolgen. Begin dit jaar werd echter duidelijk dat Jansen wel als arts weer in Duitsland aan de slag was gegaan. De tuchtzaak moest herhaling voorkomen. Vanaf 2015 komen artsen die over de schreef gaan ook op een Europese zwarte lijst.

De aan medicijnen verslaafde arts stelde jarenlang verkeerde diagnoses als alzheimer, MS en parkinson, schreef jarenlang zware medicijnen voor en voerde volgens zijn oud-patiënten onnodige tests uit met ernstige gevolgen. Zijn dossiervorming was volgens de klagers ondermaats en een eenmaal gestelde foutieve diagnose werd niet herzien.

Tegen Jansen loopt ook een strafzaak, waarin het OM deze maand zes jaar cel eiste. Hij wordt daarin verdacht van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, diefstal en valsheid in geschrifte. De uitspraak in die zaak wordt in februari verwacht.

Jansen kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak van het tuchtcollege.