Normal_dna_test_tube

Huisartsen en verloskundigen krijgen steeds vaker vragen over erfelijke ziekten. Om deze vragen van cliënten goed te kunnen beantwoorden, hebben zij behoefte aan bijscholing in erfelijkheid. Huisarts Isa Houwink ontwikkelde voor promotieonderzoek samen met het NHG en het Erfocentrum twee cursussen en een ondersteunende website. Dit meldt Artsennet.

Zorgverleners hebben kennis over genetica nodig om hun patiënten beter te kunnen helpen met vragen over kanker en erfelijkheid. Bovendien bestaat bij huisartsen de behoefte om te leren inschatten wanneer zij iemand naar een klinisch geneticus moeten verwijzen voor verder onderzoek.

Huisarts Houwink ontwikkelde twee nascholingscursussen en de ondersteunende website huisartsengenetica.nl. Huisartsen blijken erg tevreden over de nascholingen over kanker en erfelijkheid. De cursussen verbeterden de genetische kennis en professioneel gedrag van de artsen. Houwink pleit voor registratie van erfelijke diagnose in het informatiesysteem voor huisartsen opdat dokters patiënten op tijd kunnen verwijzen naar een deskundige. “Zo zal het daadwerkelijk mogelijk worden als zorgverlener een brug te slaan tussen de toegenomen kennis uit het genetisch lab en dit te brengen naar de maatschappij,” aldus Houwink.

© Nationale Zorggids