Normal_nachtdienst_zorgpersoneel

Uit geluidsopnames op de intensive care (IC) van het Jeroen Bosch Ziekenhuis blijkt dat 57 procent van de totale akoestische energie afkomstig is van spraak en activiteiten van afdelingspersoneel. 43 procent van de akoestische energie werd voortgebracht door geluid van apparatuur en alarmen. Dat meldt Mednet.

Het geluidsonderzoek werd opgezet door internist-intensivisten Peter de Jager en Koen Simons. Op een van de patiëntenkamers van de IC in het Jeroen Bosch Ziekenhuis werden drie dagen lang onafgebroken geluidsopnames gemaakt. 'In tegenstelling tot wat we tot nu toe aannamen, zijn we als personeel zelf voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor het geluid op de IC. Dit biedt mogelijkheden om te bekijken of er manieren zijn om dit te veranderen door bijvoorbeeld werkprocessen aan te passen', zo stellen de onderzoekers.

De Jager en Simons vinden dat geluidsoverlast op een IC zoveel mogelijk moet worden voorkomen. Het onderzoek is uitgevoerd in de oudbouw van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. In de nieuwbouw worden vergelijkbare metingen verricht. Zodra deze resultaten geanalyseerd zijn, wordt bekeken welke stappen er nodig zijn om de geluidsoverlast zoveel mogelijk te beperken.

© Nationale Zorggids