Logo_pensioenfonds

(Novum) - Zelfstandigen moeten dezelfde voorzieningen voor arbeidsongeschiktheid en de oude dag krijgen als mensen die in vaste dienst zijn. Daarvoor pleit de nieuwe hoogste ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken Maarten Camps vrijdag in economenblad ESB. De scheidslijn tussen de eenpitters en 'traditionele werknemers' valt namelijk steeds meer weg, vindt hij.

"We moeten nadenken over een ander stelsel van voorzieningen voor arbeidsongeschiktheid en pensioen", aldus de secretaris-generaal. Hij denkt daarbij aan een stelsel van collectieve voorzieningen waarin 'niet de werknemer of de zzp'er, maar 'de werkende' centraal staat.' "Dat is een serieuze hervorming waar tijdig over nagedacht moet worden", vindt Camps.

Zelfstandigen doen steeds vaker werk dat lijkt op dat van de werknemers, legt de ambtenaar vrijdag uit in de Volkskrant. Maar arbeidsongeschiktheidsregelingen en pensioen zijn voor hen vaak te duur. "Ze zitten niet in het 'goedkope' en solidaire collectieve stelsel van werknemers, maar in het dure stelsel van de ondernemer."

De oplossing is volgens Camps een stelsel waar zowel zelfstandigen als werknemers onder vallen. Dat wordt dan wel een voorziening met een 'lager niveau van solidariteit'. "Anders wordt het te duur", stelt de secretaris-generaal van EZ. "Het is dan de keuze voor de werknemer of zzp'er om dat aan te vullen."