Normal_rechter

(Novum) - Een onlangs in het leven geroepen commissie moet de gang van zaken bij een uiterst omstreden euthanasiegeval beoordelen. De commissie komt woensdag voor eerst eerst bijeen voor een gesloten hoorzitting, schrijft Trouw zaterdag.

Onder artsen is volgens de krant grote ruzie ontstaan over euthanasie op een 35-jarige psychiatrische patiënte in december 2012. Bij een euthanasiewens moet een huisarts zich tot een SCEN-arts wenden voor advies, waarbij SCEN voor Steun en Consultatie bij Euthanasie in Nederland staat.

De eerste SCEN-arts die de huisarts benaderde oordeelde negatief. Hij wees erop dat de behandelend psychiater dacht dat de stervenswens ingegeven kon zijn door het psychotische ziektebeeld van de vrouw.

De huisarts benaderde hierop een tweede SCEN-arts, een huisarts in Maastricht. Die oordeelde ook negatief omdat er volgens hem behandelopties waren. Daarna benaderde de huisarts een SCEN-psychiater. Zij was er in twee weken van overtuigd dat de patiënte was uitbehandeld. Twee dagen later kreeg de patiënte een dodelijke injectie.

Het komt volgens de krant zelden voor dat drie scen-artsen worden geraadpleegd. Bij de Levenseindekliniek, die de meest complexe zaken behandelt, is dat nog nooit gebeurd.

De Toetsingscommissie Euthanasie Noord-Brabant en Limburg oordeelde dat sprake was van een zorgvuldige euthanasie. De tweede SCEN-arts, huisarts George Wolfs, werd door de commissie in verband met de zaak kritisch ondervraagd omdat hij het verzoek had afgewezen. Hij is volgens de krant verbolgen over de wijze waarop hij werd bejegend.

"De commissie vroeg me vijftien keer waarom ik dacht als huisarts kennis te hebben van psychiatrische problematiek", zegt hij in de krant. De commissie zou hebben aangegeven 'niet blij' met hem te zijn. Het zou niet eerder zijn voorgekomen dat een arts een klacht indient over de toetsingscommissie. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft nu een speciale commissie opgericht die de klacht moet beoordelen.