Normal_studenten_ict_computer

Pas afgestudeerde zorgmedewerkers beschikken over het algemeen vaker over voldoende ICT-vaardigheden dan medewerkers die al langer in de zorg werken. Dat blijkt uit een onderzoek onder zorgpersoneel door STRONG/ROC Mondriaan in samenwerking met werkgeversvereniging ZorgZijn. 

Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de medewerkers (55 procent) het eens is met de stelling 'Uitvoerende medewerkers in zorg en welzijn die net hun diploma hebben gehaald, weten voldoende over het gebruik van computers, smartphones en tablets op het werk'. 26 procent vindt dat dat ook geldt voor huidige medewerkers in de zorg. Jongere medewerkers blijken vaak meer gevoel te hebben voor ICT, terwijl de al langer werkende medewerkers hun ICT-vaardigheden wel wat zouden kunnen verbeteren.

De resultaten van het onderzoek maken duidelijk dat het belangrijk is voor werkgevers om meer te investeren in ICT-praktijkprojecten voor MBO-studenten. Daarnaast moet er meer aandacht komen voor de ICT-vaardigheden van huidige medewerkers in de zorg.

STRONG (STudie ROuteNet Gezondheid) is een regionaal project van zorg- en welzijnswerkgevers en het onderwijs met als doel jongeren te interesseren voor de zorg. Projectleider Flora van Eck is op zoek naar ICT-opdrachten van zorgwerkgevers die MBO-studenten kunnen uitvoeren. Dit kunnen kleine of grotere projecten zijn. Flora van Eck: 'Bij kleine projecten kan gedacht worden aan het ontwikkelen van een app voor bijvoorbeeld mantelzorgers, het begeleiden van cliënten en patiënten om te communiceren met hun familie via hun tablet of het gebruik van een door de zorgorganisatie e-learningmodule bijvoorbeeld over hospitality. Maar ook binnen grotere projecten, denk aan zorg op afstand of een e-health applicatie, kunnen onze studenten een duidelijke en betekenisvolle rol spelen. Mede doordat zij de integratie van ICT binnen hun dagelijks leven en dus ook in de zorgverlening als de normaalste zaak van de wereld beschouwen.'

© Nationale Zorggids