Normal_els_borst_wiki_-c_

Oud-Minister Els Borst (D66) van Volksgezondheid is gisteravond op 81-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt D66-partijleider Alexander Pechtold. Borst werd in haar woning in Bilthoven gevonden door de moeder van D66-Statenlid Michiel Scheffer. Dat meldt Telegraaf.

De doodsoorzaak is nog onbekend. Volgens de politie zijn er geen directe aanwijzingen voor een misdrijf. Volgens een woordvoerder van de politie is de voormalige minister echter ' onder verdachte omstandigheden gestorven' en voert de recherche op dit moment grondig onderzoek uit.

De politiek heeft geschokt gereageerd op het plotselinge overlijden van Els Borst. Pechtold noemt het overlijden 'volkomen onverwacht'  en zegt er 'intens verdrietig' over te zijn. Ook minister-president Mark Rutte noemt het overlijden van de politica 'totaal onverwacht en een grote schok'. Volgens de premier was Borst 'als vice-premier en minister van Volksgezondheid eerst en vooral een dokter in de politiek. Zij werd gedreven door inhoud maar zij verloor nooit de menselijke maat uit het oog. Daarin in zij altijd volstrekt authentiek gebleven'.

Els Borst begon haar carrière als arts. Later werd ze hoogleraar, directeur van het Universiteitsziekenhuis Utrecht en vicevoorzitter van de Gezondheidsraad. In 1994 werd Borst minister van Volksgezondheid in het eerste paarse kabinet (VVD-PvdA-D66) en in 1998 opnieuw in het kabinet Kok II. Als politica maakte zij zich hard voor medisch-ethische kwesties alcohol, tabak en drugs, euthanasie, embryo-onderzoek en voeding. In 2012 ontving zij de Aletta Jacobsprijs voor de menslievende en genuanceerde wijze waarop zij deze kwesties in het publieke debat durfde te brengen.

© Nationale Zorggids