Normal_abvakabo_fnv_logo

Tijdens onderhandelingen tussen de thuiszorgorganisatie De Zorggroep en de vakbond Abvakabo FNV is de vakbond opgestapt. De vakbond vindt het plan van de grootste zorginstelling in Limburg om honderden medewerkers gedwongen te ontslaan onbespreekbaar. Dat meldt dagblad De Limburger.

De vakbond wil met het afbreken van onderhandelingen vooral een landelijk signaal afgeven. 'Veel zorginstellingen sorteren met een reorganisatie voor op de nieuwe wetgeving voor langdurige zorg. Daarbij vallen veel gedwongen ontslagen. Het zijn onnodige preventieve saneringen, want instellingen kunnen nog niet weten wat de gevolgen van de wet zijn. Die duidelijkheid is er pas deze zomer', aldus Leon van der Elsen, bestuurder bij de Limburgse afdeling van de vakbond.

De Zorggroep zegt verbaasd te zijn over het besluit van Abvakabo FNV, omdat een meerderheid van de achterban van de bond zich juist wel achter het sociaal plan heeft geschaard. Overigens heeft de beslissing van de vakbond geen directe gevolgen voor de reorganisatie bij De Zorggroep. Woordvoerder Nikit Rempkens laat weten dat deze gewoon doorgezet zal worden. 'Voor ons is richting medewerkers van belang dat er snel een sociaal plan ligt. Het plan is inmiddels aan de overige bonden – Nu’91, CNV en FBZ – voorgelegd, en het ziet ernaar uit dat zij snel tekenen.'

© Nationale Zorggids