Normal_stemmen_politiek_vragen_test

(Novum) - Kiezers zetten het onderwerp zorg en welzijn met stip bovenaan als belangrijkste onderwerp tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Werkgelegenheid komt op de tweede plek, gevolgd door veiligheid. Dat blijkt woensdag uit een peiling van onderzoeksbureau BMC onder 1900 Nederlanders.

Bijna een kwart van de ondervraagden zet zorg en welzijn op nummer één. "Met de aankomende decentralisaties van de Jeugdzorg en delen van de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten, red.) is het niet vreemd dat dit een veelgenoemd thema is", is te lezen in het onderzoeksrapport. Vijftien procent van de kiezers zet het creëren van banen bovenaan als belangrijkste thema. Zo'n tien procent vindt dat veiligheid op nummer één zou moeten staan.

Voor ruim één op de drie kiezers (35 procent) is het nog onduidelijk op welke partij zij gaan stemmen. De groep twijfelende kiezers is veel groter dan in 2010, toen nog maar zestien procent voor de verkiezingen zijn keuze nog niet had gemaakt.

"Partijen kunnen de eindsprint dus in gaan zetten. Vooral kiezers die de vorige keer op de PvdA en op de VVD hebben gestemd, twijfelen nu nog over hun keuze", meldt BMC in een persbericht. "Ook vrouwen, jongeren en kiezers in de grote steden weten vaker dan anderen nog niet op welke partij ze gaan stemmen."

VVD en PvdA lijken flinke klappen te krijgen. Beide partijen kunnen volgens BMC nu rekenen op de steun van slechts zeven procent van de kiezers. In 2010 kregen ze bijna zestien procent van de stemmen.

Ongeveer een op de zeven kiezers, veertien procent, is van plan op een andere partij te stemmen dan bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Dat is flink minder dan in 2010, toen ruim een kwart van de kiezers overwoog van partij te switchen. "Dat lijkt erop te duiden dat de verkiezingen wat minder veranderingen teweeg zullen brengen in de samenstelling van de gemeenteraden", concluderen de onderzoekers.