Normal_kindermishandeling_mishandeling_slachtoffer_verdriet_kind

(Novum) - Veel artsen zijn bang om te bellen met het Advies Meldpunt Kindermishandeling uit vrees voor een ingreep bij het gezin. Dat zegt D66-Kamerlid Vera Bergkamp woensdag tegenover Nu.nl na gesprekken met huisartsen en betrokkenen bij het meldpunt. Gemeenten moeten volgens haar iets doen aan het negatieve beeld dat kleeft aan het meldpunt.

Het probleem is volgens Bergkamp dat het meldpunt vroeger gekoppeld was aan jeugdzorg. Daardoor kwamen gemelde vermoedens van misstanden veel makkelijker terecht bij de instanties die kunnen overgaan tot een interventie bij het gezin, zoals een uithuisplaatsing. Die koppeling is er niet meer.

Door het negatieve beeld wordt de aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld belemmerd. "Veel artsen weten niet dat een telefoontje niet direct leidt tot interventie, maar dat je ook alleen advies kan vragen en dat dit zelfs anoniem kan."

De verantwoordelijkheid voor het meldpunt kindermishandeling verschuift binnenkort naar de gemeenten. Bergkamp ziet in die verandering een nieuwe kans verscholen om iets te doen aan het misverstand. De wil dat gemeenten en het rijk zich gaan inzetten om artsen beter voor te lichten.

Kindermishandeling staat donderdag op de agenda van de Tweede Kamer.