Normal_thuiszorg_bejaarde_oudere

(Novum) - Minstens 35 gemeenten kopen thuiszorg in via een 'marktplaatsachtige' website. Dat schrijft de Volkskrant donderdag op basis van gesprekken met betrokkenen en documenten die de krant in bezit heeft. De veilingsite helpt gemeenten de thuiszorg zo goedkoop mogelijk in te kopen.

Werkgevers en werknemers zijn niet blij met het systeem. Ze vrezen dat de online inkoop van zorg ten koste gaat van de kwaliteit. Sommige gemeenten zouden hun thuiszorg nu tegen dermate lage tarieven inkopen dat zorgbedrijven hun personeel onmogelijk nog een cao-loon kunnen betalen.

Directeur Zion Jongstra van TSN Thuiszorg vindt het een 'bizar systeem'. "Bedrijven die zich netjes aan de cao willen houden worden uit de markt gedrukt", zegt hij. Bestuurder Lilian Marijnissen van vakbond Abvakabo FNV stelt dat als gemeenten kwalitatief goede zorg willen inkopen ze niet 'elke oma' op internet moeten veilen.

Gemeenten kunnen de zorg sinds 2007 aanbesteden. De online veiling legt echter meer nadruk op de prijs dan een 'normale' openbare aanbesteding. Zorgaanbieders kunnen via de veilingsite namelijk zien wat een concurrent biedt per cliënt.

Het Rijk wil vanaf 1 januari veertig procent bezuinigen op thuiszorg. Dat moet uitgevoerd worden door de gemeenten. De internetveiling lijkt daarvoor een aantrekkelijke oplossing te zijn.