Normal_normal_slotervaartziekenhuis_amsterdam_2008

(Novum) - De bezuinigingen bij het Slotervaartziekenhuis zorgen ervoor dat ongeveer een op de acht banen bij het Amsterdamse ziekenhuis verdwijnen. Dat heeft het door zorgondernemer Loek Winter overgenomen ziekenhuis vrijdag bekendgemaakt.

Vorige maand maakte het ziekenhuis al bekend dat het acht miljoen euro aan structurele kosten wil snijden. Nu is bekendgemaakt dat dit 137 van de 1100 banen kost. Ongeveer tachtig arbeidsplaatsen worden geschrapt via een gedwongen ontslag van medewerkers. De overige verdwijnen via bijvoorbeeld natuurlijk verloop. De 1100 banen bij het ziekenhuis worden ingevuld door 1800 mensen.

De bezuinigingen zijn volgens het ziekenhuis noodzakelijk omdat er te weinig geld in kas zit en omdat de zogenoemde transitiefinanciering van acht miljoen euro wegvalt. Die vergoeding werd gegeven vanwege de overgang naar prestatiebekostiging bij ziekenhuizen. De gebrekkige liquiditeit van het ziekenhuis was de reden voor de vorige eigenaren om vorig jaar contact te leggen met Winter.

De MC Groep van Winter heeft het ziekenhuis sinds 31 december in handen, na maanden van juridische strijd. Winter, ook eigenaar van ziekenhuizen in Flevoland, laat het Slotervaart samenwerken met het op hetzelfde terrein gelegen Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Verder is het voor de MC Groep prioriteit om de financiële positie van het ziekenhuis te verbeteren.

Eerder deze week schreef Het Parool dat het ziekenhuis van plan is een derde van de oppervlakte te verhuren aan externe partijen. Bij de IJsselmeerziekenhuizen wordt ook al een kwart van de ruimte verhuurd.