Normal_brainstormen_overleggen_zakelijk

Vrouwelijke bestuurders werken graag in de zorgsector. Dat blijkt uit onderzoek van adviesorganisatie Grant Thornton. In de toplaag van zorginstellingen blijkt 29 procent van de posities (wereldwijd) te worden vervuld door een vrouw. Dat meldt Skipr.

De zorgsector staat hiermee op een gedeelde derde plek, onder onderwijs en sociale dienstverlening. In deze sectoren bestaat ruim te helft (51 procent) van de toplaag uit vrouwen. In de hospitality-branche is dat 37 procent en de financiële dienstverlening scoort hetzelfde als de zorg: 29 procent vrouwen in de toplaag. Het onderzoek laat zien dat in sectoren die verweven zijn met de publieke sectoren meer vrouwelijke leidinggevenden werkzaam zijn.

Een kwart van alle leidinggevende vrouwen is HR-directeur. Een kleine 23 procent is verantwoordelijk voor het financiële bestuur (CFO) van de organisatie en twaalf procent is als CEO de absolute baas.

In vergelijking met andere landen blijkt Nederland het niet goed te doen. In de ranglijst van landen waar topfuncties door vrouwen worden bekleed bungelt Nederland met 10 procent onder in de ranglijst. Alleen Japan doet het slechter met 9 procent. Rusland blijkt het hoogst te scoren; daar is 43 procent van het senior management vrouw.

© Nationale Zorggids