Normal_onderzoek

Na hun afstuderen kiezen steeds minder geneeskundestudenten voor een carrière als arts-onderzoeker. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Seyed Mahmood naar trends en voorkeuren onder geneeskundestudenten bij het kiezen van een specialisme. De uitkomst sluit aan bij de wereldwijd gemelde afname in arts-onderzoekers. Dat meldt de Rijksuniversiteit Groningen.

Volgens Mahmood kiezen pas afgestudeerde artsen steeds minder vaak voor een carrière in  onderzoek omdat er tijdens de opleiding steeds minder tijd is voor het zelf leren verrichten van onderzoek en het trainen van onderzoeksvaardigheden. Ook zijn er minder onderzoeksmentoren beschikbaar.

Mahmood, die op 26 maart promoveert aan het Universitair Medisch Centrum Groningen, keek in zijn onderzoek naar de loopbaanondersteuning en loopbaanbegeleiding van recent afgestudeerde artsen. De onderzoeker benadrukt dat het belangrijk is om al vroeg in de opleiding gestructureerde loopbaanbegeleiding aan te bieden om het verlies van geld en tijd te voorkomen.

© Nationale Zorggids