Normal_beginner-hardlopen_rennen

(Novum) - Goede hardloopschoenen voorkomen geen blessures. Daar is althans geen wetenschappelijk bewijs voor, concludeert sportarts Steef Bredeweg van het Universitair Medisch Centrum Groningen in zijn proefschrift.

Fabrikanten hebben consumenten misleid met hun claims dat goede hardloopschoenen letsel kunnen voorkomen, stelt Bredeweg. "Zij bieden slechts een schijnzekerheid waardoor blessures juist in de hand gewerkt worden."

Veel blessures ontstaan omdat hardlopers te veel, te snel of te vaak trainen. De twee factoren die het risico op een blessure aantoonbaar vergroten zijn overbelasting en een eerdere blessure. Asymmetrisch bewegen blijkt geen risicofactor te zijn en ook programma's om beginnende lopers te laten wennen aan de schokbeweging van hardlopen leveren geen verschillen in het aantal blessures op.

De wetenschapper vergelijkt de vraag naar het ontstaan van hardloopblessures met de zoektocht naar de heilige graal en pleit voor meer onderzoek het voorkomen van blessures. "Het gaat daarbij vooral om onderzoek naar omstandigheden en voorwaarden waaronder een beginnende hardloper een nieuwe stap in zijn trainingsschema kan maken."

"Als we meer weten over het effect van bijvoorbeeld spierpijn en het algemene gevoel na inspanningen, kunnen we hen in de toekomst beter adviseren om de hardloopsport veilig en verantwoord te blijven beoefenen", aldus Bredeweg.

Bredeweg, die werkt als chef de clinique in het Sportmedisch Centrum van het UMCG, promoveert op 2 april aan de Rijksuniversiteit Groningen met zijn proefschrift met de titel Running related injuries. The effect of a preconditioning program and biomechanical risk factors.