Normal_3480930064_71c6324df0_b

Grote Limburgse gemeenten zullen vanaf 2015 hun jeugdzorg moeten verzorgen met een budget dat 20 procent kleiner is dan nu. Forse tekorten van wel 10 tot 13 miljoen worden verwacht, aldus onderzoeksbureau Ape. Dit meldt regionale omroep Limburg1. 

In opdracht van de provincie Limburg heeft het Haagse onderzoeksbureau Ape onderzocht hoe de geplande veranderingen in de jeugdzorg er financieel uit gaan zien voor de Limburgse gemeenten. Vanaf 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor jeugdzorg. Met de gegevens die nu bekend zijn, blijken de financiële gevolgen ingrijpend. De herverdeling van geld voor de jeugdzorg, zo vrezen de gemeenten, zal met name de zorg voor probleemjongeren ernstig in gevaar brengen. 
 
De provincie Limburg heeft aangegeven zo snel mogelijk met de staatssecretarissen Van Rijn van Volksgezondheid en Teeven van Veiligheid en Justitie om tafel te willen om te overleggen over mogelijkheden om de risico's voor de jeugdzorg te beperken. Daarnaast wil de provincie een compensatieregeling waar gemeenten gebruik van kunnen maken als er onverwacht toch meer gebruik wordt gemaakt van jeugdzorg. 
 
© Nationale Zorggids