Normal_images__3_

70 procent van de artsen die benaderd zijn door de Levenseindekliniek vinden dat de euthanasie-instelling zorgvuldig te werk gaat. De artsen waren positief over de betrokkenheid van de teams en de uitgebreide documentatie. Mensen met een euthanasiewens die geen gehoor krijgen bij hun eigen huisarts kunnen bij de kliniek terecht. Dit meldt NU.nl. 

De artsen die het VUmc en het AMC ondervroegen voor dit onderzoek zijn de zogeheten SCEN-artsen. Dit zijn artsen die de kliniek benaderd om als tweede arts het euthanasieverzoek te beoordelen. 
 
26 procent van de ondervraagde artsen had zowel een positieve als een negatieve ervaring met de kliniek en 3 procent was geheel negatief over hun ervaringen. Daarbij waren de meest genoemde negatieve aspecten vooringenomenheid en een dwingende houding van de teams. 
 
Sinds de Levenseindekliniek in 2012 is opgericht heeft het al 1500 euthanasieverzoeken ontvangen. Bij 205 mensen heeft de kliniek daadwerkelijk euthanasie gepleegd en 117 patiënten werd alsnog door hun eigen arts geholpen. Met name euthanasieverzoeken van dementerende en psychiatrische patiënten worden door de Levenseindekliniek behandeld. Daarbij helpen ze ook vaak mensen met een opeenstapeling van ouderdomsklachten. 
 
© Nationale Zorggids