Normal_download__3_

Partijen uit het grensgebied tussen Nederland en Duitsland hebben een plan gepresenteerd om de zorgverlening bij noodgevallen in de grensstreek van de achterhoek te verbeteren. Financiële en juridische kwesties zijn uitgewerkt, er komen meer grensoverschrijdende oefening en een app. Ook gaan ziekenhuizen nauwer samenwerken. Dit meldt RTV Oost.

Door de betere afspraken willen de verschillende partijen er voor zorgen dat er sneller hulp ter plaatse is, met name bij grotere ongevallen. Het 'golden hour', het eerste uur na het incident, beïnvloedt zeer sterk de genezingskansen van de patiënt. “Wanneer in dit eerste uur goed wordt gehandeld, zijn de kansen van de patiënt het hoogst”, zegt Volker Tondorf, medewerker bij Acute Zorg Euregio.
 
Het werken over de grens brengt echter nogal wat juridische en financiële vragen met zich zo. Zo stond eerder niet vast welke bevoegdheden hulpdienstmedewerkers hadden wanneer ze de grens over gingen. Daarnaast was ook onbekend wie voor de kosten betaalt wanneer diensten over de grens ingezet worden. In het nieuwe plan zijn dit soort kwesties vastgelegd. 
 
De ziekenhuizen in de grensstreek gaan nauwer samenwerken en grensoverschrijdende oefeningen worden georganiseerd zodat de partijen beter op elkaar in kunnen spelen. Er wordt een mobiele applicatie ontwikkeld die een Nederlands-Duits woordenboek met medische begrippen zal hebben. Daarnaast zet de app alle ziekenhuizen, medisch-specialistische afdelingen en ambulancediensten in het Euregio-gebied op een rijtje. 
 
© Nationale Zorggids