Normal_download__3_

80 procent van de psychiaters die sinds het begin van dit jaar weigerden mensen te keuren voor het rijbewijs hebben de staking inmiddels opgegeven. De huidige tarieven voor een standaardkeuring zijn niet kostendekkend en de psychiaters stopten daarom met keuren. Jaarlijks stuurt het CBR ongeveer 8000 mensen voor controle naar een psychiater. Dit meldt de NOS. 

 Hoewel de meeste psychiaters wel weer keuringen doen, wachten ze nog steeds op de uitkomst van de bezwaarprocedure die tegen de nieuwe tarieven ingediend is. Sinds 1 januari wordt er 78,05 euro voor een standaardkeuring van een kwartier betaald. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) besloot de tarieven te verlagen omdat er veel klachten over de hoge rekeningen binnenkwamen van automobilisten. Deze rekeningen moesten de keuringskandidaten zelf betalen. 
 
De CBR deed een 'dringend beroep' op de psychiaters om automobilisten niet de dupe te laten worden van het conflict. De wachttijden zijn inmiddels erg hoog opgelopen. Het CBR stuurt automobilisten die betrapt zijn met drugs of alcohol achter het stuur voor een keuring naar de psychiater. Wanneer de specialist zijn goedkeuring geeft mogen deze mensen pas weer de weg op. Door de wachttijden die ontstaan zijn door de stakingen liepen automobilisten het risico dat hun rijbewijs verliep voordat ze gekeurd konden worden. 
 
De NZa onderzoekt momenteel het bezwaar van de psychiaters. In juni of juli  wordt een beslissing genomen. 
 
© Nationale Zorggids