Normal_astma_inhalator_inhaler_pufje_509px-asthmainhaler_wiki_-c_

Van alle astmapatiënten gebruikt de helft hun inhalator niet op een goede manier, zo is gebleken uit een Europees onderzoek. Dit komt door onvoldoende voorlichting en instructie over het gebruik van inhalatiemiddelen en onvoldoende controle op de inhalatietechniek. Dat meldt de Belgische website Gezondheid.

Longarts Walter Vincken van het Universitair Ziekenhuis in Brussel luidt de noodklok. 'Patiënten zijn vaak in de veronderstelling dat zij hun inhalatiegeneesmiddelen op de juiste wijze innemen, maar in werkelijkheid krijgt een groot aantal patiënten te weinig of juist te veel van het geneesmiddel toegediend', stelt Vincken.

Volgens de arts heeft dit verstrekkende gevolgen zowel voor de patiënt als de zorgsector. 'Patiënten kunnen zelf niet controleren of ze de juiste en de volledige dosis hebben ingenomen. Ook de zorgverlener kan dit onmogelijk nagaan. Als er dan geen verbetering merkbaar is, wordt vaak een hogere dosis voorgeschreven. Volkomen onnodig en bovendien extra kostelijk zowel voor de patiënt als voor de gezondheidszorg' aldus Vincken.

Een correcte voorlichting en adequate nazorg is niet alleen de taak van artsen, maar ook die van verpleegkundigen en apothekers, volgens Vincken. Hij vindt de zogenoemde 'begeleidingsgesprekken nieuwe medicatie' die door de apotheek met patiënten worden gevoerd een stap in de goede richting. 'Verder is het essentieel om patiënten te motiveren om de therapie te blijven volgen, ook als het even wat beter gaat', aldus de arts.

© Nationale Zorggids