Normal_tandarts_tanden_gebit__2_

(Novum) - Tandartsen staan niet te springen bij het plan om mondhygiënisten in de toekomst geheel zelfstandig gaatjes te laten vullen. Tandartsorganisatie ANT is daarin het meest uigesproken. Ze noemt de uitbreiding van de bevoegdheden zondag een 'fopspeen' die de kwaliteit en de patiëntveiligheid in het geding brengt.

Volgens de ANT, waarbij naar eigen zeggen ruim een kwart van de achtduizend praktiserende tandartsen is aangesloten, is het plan om mondhygiënisten ook zonder opdracht van een tandarts te laten verdoven, boren en vullen, vooral een verkapte bezuiniging. De organisatie voorspelt organisatorische chaos.

Ook zouden patiënten bij wie complicaties optreden, zoals wanneer een zenuw uit een tand of kies moet worden verwijderd, volgens de ANT alsnog op zoek moeten naar een tandarts. Een mondhygiënist mag die handeling namelijk niet verrichten.

De Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) wil niet zo ver gaan als de kleinere ANT. De organisatie wil eerst meer informatie over de plannen van het ministerie van Volksgezondheid, die zaterdag werden gepresenteerd op het voorjaarscongres van de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten.

De NMT, die zo'n tienduizend leden telt, vindt in het algemeen dat het herverdelen van taken tussen tandartsen en mondhygiënisten alleen kan wanneer die allebei onder hetzelfde dak zijn gehuisvest. De organisatie heeft het ministerie om opheldering gevraagd naar de precieze plannen, zo zegt een woordvoerder desgevraagd.

Het ministerie liet zaterdag weten te laten onderzoeken of mondhygiënisten voortaan ook zonder opdracht van een tandarts gaatjes mogen vullen en de bijbehorende handelingen mogen verrichten. Nu nog zijn deze handelingen aan voorwaarden verbonden.

Voor het plan moet wel de wet worden aangepast. Met de mogelijke wetswijziging moeten mondhygiënisten de simpelere klussen zelf kunnen klaren waardoor tandartsen meer toekomen aan het specialistische werk. Er zijn al jaren te weinig tandartsen.