Normal_question_copy_900_450_90_s_c1_smart_scale

Eén op de 5 beschikbare plaatsen voor een praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg, een POH-ggz functie, is vacant. In zuidwest Nederland is het zo erg dat 1 op de 3 functies onvervuld zijn. Er gaan gemiddeld 135 dagen voorbij voordat een POH functie vervuld is, zo meldt beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden (V&VN). 

Het Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg bericht over het grote tekort aan praktijkondersteuners geestelijke gezondheidszorg in de Vacaturemonitor Doktersassistenten en Praktijkondersteuners. Daaruit blijkt dus dat huisartsen de grootste moeite hebben met het vervullen van POH-ggz functies. 
 
De reden voor het tekort, zo oppert Ivonne van der Padt, voorzitter van V&VN Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundigen, kunnen zijn “onduidelijkheid, maar ook onvrede over extra opleidingseisen, de beperkte stagemogelijkheden en tamelijk hoge werkdruk.” Interesse in de functie zelf is het probleem niet, aldus haar. “Zeker bij sociaal psychiatrisch verpleegkundigen is er interesse, bereidheid en deskundigheid aanwezig om als POH te werken.”
 
De knelpunten voor het tekort aan POH-ggz kandidaten worden in het landelijke overleg besproken. Samen met de betrokkenen hoopt de V&VN dan tot een oplossing te komen. 
 
© Nationale Zorggids