Normal_onderzoekkamer_ziekenhuis

Het aantal lijkschouwingen dat jaarlijks wordt uitgevoerd in Nederland is in de laatste twintig jaar met zestig procent afgenomen. Dat blijkt uit een onderzoek van het VPRO-programma Argos. De Nederlandse Vereniging Voor Pathologie (NVVP) maakt zich zorgen over de daling van het aantal obducties, zo meldt de NOS.

Twintig jaar geleden werden er nog 9.811 obducties uitgevoerd. In 2013 waren dat er 3.785, op minder dan drie procent van de mensen die vorig jaar overleden. Met een obductie kan worden achterhaald hoe het ziekteproces is verlopen en of door een behandelend arts de juiste diagnose is gesteld.

Volgens de onderzoekers is de komst van diagnostische technieken, zoals de MRI-scan, de belangrijkste oorzaak voor het afnemende aantal obducties. Een andere oorzaak voor de afname van het aantal obducties is dat nabestaanden steeds minder vaak toestemming geven als een arts een lijkschouwing voorstelt. De derde oorzaak voor de afname hangt samen met de vergoeding van een obductie. Verzekeraars vergoeden een lijkschouwing niet omdat het niet bij de behandeling hoort. Ook ziekenhuizen zetten hiervoor steeds minder geld opzij.

Hoewel artsen met een MRI-scan veel kunnen zien, blijft obductie volgens de NVVP noodzakelijk. Uit een onderzoek van 337 obducties blijkt dat artsen in één op de vier gevallen toch iets gemist hebben bij hun patiënt. Ook blijkt uit recent uit onderzoek dat 23,4 procent van de artsen een verkeerde diagnose heeft gesteld.

© Nationale Zorggids