De verpleeguniformen blijven tijdens de staking op de kleerhanger

(Novum) - Het aantal instellingen waar actie wordt gevoerd door zorgmedewerkers breidt zich uit. Waar vorige maand nog in tweehonderd instellingen werd geprotesteerd, verwacht Abvakabo FNV dat donderdag op driehonderd plekken op ludieke wijze aandacht wordt gevraagd voor een betere cao. Dat heeft de vakbond dinsdag bekendgemaakt.

De medewerkers van verpleeg- en verzorgingstehuizen die actievoeren gaan donderdag in speciale kleding naar hun werk. Om de zorg aan cliënten niet te verstoren wordt in principe een minuut gestaakt. De actievoerders maken daarvan een 'selfie'. Op een aantal locaties wordt het werk wel langdurig neergelegd. Daar wordt 'iets leuks' georganiseerd voor de cliënten.

Abvakabo voert sinds januari actie, op achttien locaties. De vakbond stapte eind vorig jaar uit het cao-overleg met werkgeversorganisatie Actiz. Die sloot uiteindelijk met een aantal kleinere bonden wel een cao af. Volgens Abvakabo doet die cao 'niets aan de grote problemen in de zorg' en kent die 'veel te weinig waardering voor de mensen die werken in de zorg'.