Normal_vacatures

(Novum) - Tachtigduizend zorgmedewerkers moeten de komende jaren worden om- of bijgeschoold, omdat hun huidige werk verdwijnt als gevolg van bezuinigingen. Dat staat in een plan dat dinsdag in Den Haag is gepresenteerd.

Naar verwachting kan twee derde van de werknemers worden omgeschoold voor een andere baan in de zorg. De rest moet in een andere sector aan de slag zien te komen. Voor de om- en bijscholingstrajecten is tweehonderd miljoen euro beschikbaar. De helft van dat bedrag wordt door de sector opgebracht. De staat betaalt het overige deel.

In de zorg, waar meer dan een miljoen mensen werken, zijn grote veranderingen gaande door de bezuinigingen van het kabinet. Ouderen moeten langer thuis blijven wonen, waardoor banen in verzorgingshuizen verdwijnen. Ook op de jeugdzorg, de thuiszorg en de gehandicaptenzorg wordt bezuinigd.

Het 'sectorplan' voor de zorg moet voorkomen dat zorgmedewerkers op straat komen te staan. Werkgevers- en werknemersorganisaties in de zorg zijn het plan overeengekomen. Het werd gepresenteerd door minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) en staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA).