Stoel van de Tweede Kamer

De Tweede Kamer is gestart met een serie hoorzittingen over mislukte ICT-projecten van de overheid. Maar 7 procent van alle technologieprojecten met een budget van 7,5 miljoen of meer slaagt. De overheid verliest jaarlijks 4 tot 5 miljard aan mislukte ICT-projecten. Dit meldt Skipr. 

Tijdens de hoorzittingen komen onder anderen het C2000 systeem, het landelijke communicatiesysteem voor de hulpverleningsdiensten in Nederland, en het Elektronisch Patiënten Dossier aan bod. Er is een tijdelijke Kamercommissie opgericht die verspreid over 7 dagen hoorzittingen houdt. Achter de schermen zijn al onderzoeken uitgevoerd die de commissie tijdens de zittingen zal gebruiken.
 
Ieder jaar verliest de Nederlandse overheid 4 tot 5 miljard euro aan mislukte ICT-projecten, zo zegt hoogleraar beleidsinformatica Hans Mulder. De grote technologieprojecten, zoals de OV-chipkaart, gaan het vaakst mis, maar 7 procent van deze projecten slaagt. Slechts 30 procent van alle projecten is daarnaast succesvol. Bij de grotere projecten is in 36 procent van de gevallen de mislukking van het systeem zo groot dat het nooit in gebruik genomen wordt. Daarnaast is 57 procent van de projecten te duur, te laat klaar of anders dan eerst de bedoeling was. 
 
© Nationale Zorggids