Normal_images

Om sterker te staan in de contractonderhandelingen met zorgverzekeraars gaat een grote groep apothekers een blok vormen. De Zorgmakelaar Farmacie (DZF) is opgericht als tussenpersoon in de onderhandelingen. De DZF zal een derde van de Nederlandse apotheken vertegenwoordigen. Dit meldt het Financieele Dagblad. 

De drie marktpartijen BENU apotheken, Alphega apotheek en de Coöperatieve Vereniging Pact hebben zich aangesloten bij de DZF. Deze partijen vertegenwoordigen ongeveer zevenhonderd openbare apotheken. Op deze manier hopen de partijen betere afspraken over tarieven de kwaliteit te kunnen maken. Daarnaast willen ze de administratieve rompslomp rond de jaarlijkse onderhandelingen beperken. 
 
Apothekers klagen net als veel andere zorgaanbieders dat de zorgverzekeraars zoveel inkoopmacht hebben dat er van onderhandelingen niet echt sprake zijn. Marco Kortleve, een van de initiatiefnemers van DZF: ‘Nu is het vaak de verzekeraar die de voorwaarden dicteert en zegt: dit is wat ik wil. Door gezamenlijk op te trekken, kunnen apothekers ook aanvullende afspraken maken over prestaties en beloningen. De pa¬tiënt zal profiteren van afspraken over kwaliteit en de administratieve ontlasting van de apotheker. Die kan zich daardoor op andere zaken richten.’
 
Er zijn al meerdere initiatieven waarbij apothekers de handen in een proberen te slaan. Zo is er de Nederlandse Farmaceutische Zorggroep. Deze partij sluit jaarlijks ook voor honderden apothekers contracten af met verzekeraars. Echter door de drie partijen die zich bij de DZF aangesloten hebben zouden zij wel gelijk de grootste ‘makelaar’ worden.  
 
Het mededingingsrecht wordt door de samenwerking niet geschonden, aldus Diederik Schrijvershof, mededingingsjurist en adviseur van DZF. De deelnemende apotheken worden juridisch in subgroepen verdeeld. Daarnaast kan de zorgverzekeraar kiezen of ze willen onderhandelen met alle deelnemers tegelijk of met de subgroepen. 
 
© Nationale Zorggids