Normal_schaatsen

Blessures worden in de topsport vaak beschouwd als iets dat er bij hoort, maar niet als het aan lector Sportzorg Janine Stubbe ligt. Blessures kunnen voorkomen worden door de gezondheid van sporters beter te screenen. Dit zal door Stubbe in haar lectorale rede worden verdedigd op dinsdag 6 mei aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA).

Blessures kunnen ingrijpende gevolgen hebben voor de carrière van topsporters. Zo miste voetballer Arjen Robben meer dan 50 interlands door lichamelijke klachten. Schaatser Sven Kramer kon niet voluit gaan op de 10 kilometer tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji en zag het goud aan zich voorbijgaan.

Het monitoren van de gezondheid van sporters speelt een cruciale rol bij zowel het voorkomen als behandelen van blessures, betoogt Stubbe. Dat monitoren gebeurt nu door verschillende professionals: de fysiotherapeut en sportarts behandelen de klachten, de trainer houdt bij hoeveel getraind wordt. Maar deze gegevens worden meestal niet aan elkaar gekoppeld door iemand die het verband kan leggen tussen bepaalde klachten, de hoeveelheid trainingen en de aard van die trainingen.

Stubbe stelt daarom voor hiervoor zogenoemde 'embedded scientists' in te zetten, die met hun 'voeten op het veld' staan en verbanden leggen tussen verschillende metingen en tests. Daarnaast zouden zij een rol kunnen hebben in het ontwikkelen van effectievere tests.

De lectorale rede van Stubbe vindt plaats op dinsdag 6 mei, om 16.00 uur in de Kohnstammzaal van het Kohnstammhuis aan de Wibautstraat 2-4 te Amsterdam. Aanmelden kan tot 5 mei, via www.hva.nl/lectoraleredejaninestubbe.

© Nationale Zorggids