Normal_copyright_stockfreeimages_dokter_huisarts

Als gevolg van de nieuwe wet- en regelgeving verwachten huisartsen meer mensen met een verstandelijke beperking in hun praktijk te krijgen. Uit een onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) onder 377 huisartsen blijkt dat zij zorgen hebben over de kwaliteit van zorg aan mensen met een verstandelijke handicap. NIVEL publiceerde het onderzoek in Huisarts & Wetenschap.

In de huidige hervormingen van de langdurige zorg wordt de verantwoordelijkheid voor welzijnsvoorzieningen overgeheveld van het rijk naar gemeenten. Een groot deel van de langdurige zorg wordt in de toekomst buiten de muren van instellingen (extramuraal) gegeven. Mensen met een lichte of matige verstandelijke beperking zullen vaker zelfstandig gaan wonen of bij familie. Als gevolg hiervan zullen huisartsen steeds vaker te maken krijgen met de gezondheidsproblemen van mensen met een beperking.

Uit het onderzoek van NIVEL komt naar voren dat huisartsen op deze ontwikkeling willen anticiperen. Van de huisartsen die ervaring hebben met deze patiënten ervaart 64 procent nu al knelpunten in de zorg. Ruim de helft zegt nog niet samen te werken met een arts die gespecialiseerd is in zorg voor verstandelijke gehandicapten (AVG-arts).

De bevraagde huisartsen zijn van mening dat hun kennis over deze patiëntengroep verbeterd kan worden. Zij willen meer weten over gedragsproblemen, psychische problematiek, maar ook over specifieke medische ziektebeelden die vaker voorkomen bij mensen met een verstandelijke beperking of het syndroom van Down. Ook zouden de huisartsen graag meer tijd willen hebben voor deze patiënten en vinden ze dat de samenwerking met begeleiders en artsen uit de verstandelijk gehandicaptenzorg meer prioriteit moet krijgen.

© Nationale Zorggids