Muurschildering die misbruik afbeeldt

Een hoogleraar forensische psychologie van de Universiteit Maastricht is door het medisch tuchtcollege op de vingers getikt. Volgens het tuchtcollege is de hoogleraar in haar rapportages in gebreke gebleven waardoor een vechtscheiding kon escaleren. Dit meldt de Volkskrant.

Het gaat om een zaak waarbij een moeder haar ex-man beschuldigde van mishandeling en misbruik van hun nu zevenjarige zoontje. De moeder schakelde verschillende deskundigen in voor haar strijd, waaronder de Maastrichtse hoogleraar Corine De Ruiter. Zij wordt in de media vaak als deskundige opgevoerd.
 
Het tuchtcollege stelt dat De Ruiter de beschuldigingen van de moeder opnam in haar deskundigenrapport zonder ook te spreken met de vader en het kind. In haar rapport schrijft De Ruiter dat er “frequente en serieuze aanwijzingen” zouden zijn voor seksueel misbruik, mishandeling en verwaarlozing door de vader van het kind. Uit het dossier in de zaak blijken er echter buiten de verhalen van de moeder geen andere aanwijzingen voor misbruik of mishandeling te zijn.
 
Volgens het tuchtcollege hebben de rapportages van De Ruiter de vechtscheiding tussen de vader en moeder “op scherp gesteld”. Ook verwijt het college De Ruiter dat zij tegen de redactie van tv-programma Zembla zou hebben gezegd dat het om een misbruikzaak ging toen het programma de vader wilde interviewen.
 
De Ruiter heeft hoger beroep aangetekend tegen het tuchtcollege en wil niet reageren. Wel vindt zij dat deze zaak niet onder de gezondheidszorg valt en daarom niet door het medisch tuchtcollege behandeld had moeten worden.
 
© Nationale Zorggids