Europese ombudsman Emily O'Reilly

De Europese ombudsman Emily O'Reilly heeft haar bezorgdheid geuit over de toekomst van klinisch onderzoek in de Europese Unie. Het Europese geneesmiddelenbureau EMA wil uiterst strenge voorwaarden gaan stellen aan het verstrekken van data. De mogelijkheid tot het doen van onderzoek wordt daardoor bedreigd. Dit meldt Skipr. 

Het EMA is verantwoordelijk voor de toelating en controle van medicijnen binnen de Europese Unie. Met de gegevens die het bureau in handen heeft kunnen de werkzaamheid en veiligheid van geneesmiddelen geanalyseerd worden. Na jaren van toenemende openheid heeft de EMA nu aangekondigd uiterst strenge voorwaarden te gaan stellen aan het uitgeven van data, aldus O'Reilly. 
 
Volgens de ombudsman hebben Europese burgers, artsen en onderzoekers recht op maximale informatie over de geneesmiddelen. Zij gebruiken ze, schrijven ze voor en bestuderen ze. De nieuwe voorwaarden van de EMA, zo stelt O'Reilly, maakt het moeilijker om klinisch onderzoek te doen. Ze heeft de EMA om opheldering gevraagd. 
 
© Nationale Zorggids