Normal_pleister_gewond_kruis

(Novum) - Ziekenhuizen voeren jaarlijks tienduizenden behandelingen uit die ook veel goedkoper door een huisarts zouden kunnen worden gedaan. De behandelingen in het ziekenhuis zijn tot tien keer zo duur, schrijft de Volkskrant woensdag. Het gaat bijvoorbeeld om patiënten bij wie bijvoorbeeld een wond moet worden gehecht (wat 405 euro kost) of een pleister moet worden geplakt (gemiddeld 165 euro).

De krant had inzage in het overzicht van alle ziekenhuisbehandelingen dat de organisatie DBC Onderhoud woensdag online zet. De organisatie wil patiënten zo bewuster van de zorgkosten maken. Ook zou het openbaar worden van de prijzen van belang kunnen zijn bij de onderhandelingen tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars.

Ook voor andere handelingen die een stuk goedkoper bij een huisarts zijn wenden veel patiënten zich tot een ziekenhuis. Zo lieten zestigduizend mensen in het ziekenhuis een wond hechten en ontsmetten. Nog eens 21 duizend patiënten kregen een pleister opgeplakt. "Als een patiënt met een bloedende snee voor een eerste hulp arts staat, kan die hem natuurlijk niet meer terugverwijzen naar de huisarts", legt zorgeconoom en bestuurder van het Westfriesgasthuis in Hoorn Hugo Keuzenkamp in de krant uit.

Pas achteraf merken patiënten dat ze beter naar de huisarts hadden kunnen gaan. Bij een behandeling in het ziekenhuis moeten ze door het eigen risico de eerste 360 euro zelf betalen. Het consult van de huisarts is vrijgesteld van het eigen risico.

Dat ziekenhuizen vele malen duurder zijn, komt onder meer doordat zij met een systeem werken waarbij alle kosten worden berekend in de prijs van de behandelingen. Wie een pleister haalt, betaalt daardoor dus ook mee aan het onderhoud van het gebouw, de administratie en ondersteunende diensten.