Normal_kaars_kaarslicht_dood__still_

Beleidsmakers, financiers, onderzoekers en clinici moeten gezamenlijk in actie moeten komen om het hoge aantal gevallen van zelfdoding aan te pakken. Dat schrijven de hoogleraren André Aleman (UMCG) en Damiaan Denys (AMC) in een opiniestuk dat vandaag in het Britse wetenschappelijke tijdschrift Nature verschijnt.

De hoogleraren in de (neuro)psychiatrie doen hun oproep omdat er in hun visie weinig vooruitgang wordt geboekt in de wetenschap voor wat betreft inzicht en behandeling van suïcidaal gedrag, terwijl zelfdoding een enorme impact heeft op de samenleving.

Elk jaar kiezen wereldwijd bijna een miljoen mensen voor suïcide. Dat is meer dan het totale aantal mensen dat overlijdt als gevolg van moord en oorlog samen. Daarnaast zijn er tien tot twintig miljoen mensen die een poging doen tot zelfdoding. Zelfdoding is een van de drie belangrijkste doodsoorzaken bij personen in de leeftijdsgroep van 15 tot 44 jaar. Sinds het begin van de economische crisis in 2008 is het aantal gevallen van zelfdoding in Nederland gestegen met ongeveer dertig procent.

Aleman en Denys stellen dat er op korte termijn stappen genomen moeten worden op vier terreinen: de erkenning van suïcidaliteit als een op zichzelf staande aandoening, onderzoek naar de mechanismen van suïcidaliteit, het vrijmaken van middelen voor onderzoek naar suïcidaliteit, en de ontwikkeling van empirisch onderbouwde preventieprogramma’s.

© Nationale Zorggids