Normal_anesthesie_personeel_ziekenhuis

Studenten van de nieuwe vierjarige hbo-opleiding Bachelor Medische Hulpverlening (BMH) zijn bang dat ze hun vak niet kunnen gaan uitoefenen. Terwijl de eerste 90 'medisch hulpverleners' in juli verwachten af te studeren, is de BIG-registratie voor deze beroepsgroep nog altijd niet geregeld. Dat meldt Skipr.

De opleiding is enkele jaren geleden opgezet om in te springen op het tekort aan strategisch verpleegkundig personeel, zoals anesthesie- en OK-verpleegkundigen en ambulancezorgverleners. Zo'n 700 studenten hebben zich ingeschreven voor de opleiding, die wordt verzorgd door hogescholen in Arnhem/Nijmegen, Utrecht en Rotterdam.

Een BIG-registratie is niet verplicht, maar heeft wel grote invloed op de arbeidsmarktkansen van de medisch hulpverleners. Zolang er geen duidelijkheid is over welke handelingen de medisch hulpverleners juridisch gezien wel en niet mogen uitvoeren, zijn de ziekenhuizen huiverig om de nieuwe beroepsgroep aan te stellen. Deze terughoudendheid is nu al terug te zien in het magere aanbod van stageplaatsen. Daarnaast is de situatie op de arbeidsmarkt in de afgelopen jaren omgeslagen. Waar er eerst een tekort was aan verpleegkundigen is er nu een overschot, waardoor de kansen van een nieuwe beroepsgroep zonder BIG-registratie klein zijn.

De betrokken hogescholen dienen nog voor de zomer een definitief verzoek tot BIG-registratie in. Ook vanuit de PvdA is de kwestie opnieuw aangekaart bij minister Schippers van VWS.

© Nationale Zorggids