Normal_depressie_verdrietig_ongelukkig

In veel ggz-instellingen wordt er bezuinigd op psychotherapeutische behandelingen. Tijdens bezuinigingsrondes staan psychotherapeuten bovenaan de lijst voor ontslag. Hierdoor kunnen cliënten steeds minder een beroep doen op goede, wetenschappelijk verantwoorde psychotherapeutische behandelingen, die voor veel psychiatrische aandoeningen juist gelden als eerste keus behandeling. Dat stelt de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP).

De NVP heeft de brancheverenigingen GGZ Nederland en MEER GGZ om opheldering gevraagd over het zogenoemde 'voorsorteren' door ggz-instellingen. De minister stelde vorig jaar uitdrukkelijk dat psychotherapeuten hoofdbehandelaar kunnen zijn totdat het advies er is.

Uit de marktscan van de Nederlandse Zorgautoriteit blijkt dat de psychotherapeut een centrale plaats inneemt in de geestelijke gezondheidszorg. Dit geldt zowel voor de specialistische zorg als voor de basiszorg. Alle ondervraagde verzekeraars hebben de psychotherapeut de afgelopen jaren als hoofdbehandelaar gecontracteerd.

© Nationale Zorggids