Normal_normal_tandarts

(Novum) - De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat tandartsen controleren die angstige patiënten onder volledige narcose of met lachgas behandelen. De inspectie wil onderzoeken of narcose wel altijd nodig is en of tandartsen wel genoeg expertise in huis hebben om zo'n behandeling veilig te kunnen doen, schrijft de Volkskrant zaterdag.

Zo'n zeshonderdduizend Nederlanders hebben een tandartsfobie. Steeds meer praktijken spelen daarop in door behandelingen onder narcose of met lachgas aan te bieden. Het is niet bekend hoeveel tandartsen het in hun pakket hebben.

De Stichting voor Bijzondere Tandheelkunde in Amsterdam, die angstpatiënten begeleidt, vindt dat er te veel tandartsen zijn die patiënten onder narcose behandelen. "Als je patiënten steeds onder narcose behandelt komen ze niet van hun angst af", zegt directeur Dyonne Broers in de krant.

Broers waarschuwt voor de gezondheidsrisico's van een narcose. Volgens haar is narcose alleen goed voor mensen die daarvoor een psychologische indicatie hebben of een verstandelijke of lichamelijke beperking. Dat is echter maar een heel klein deel van alle patiënten.