Normal_normal_10013

(Novum) - De failliete zorginstelling Meavita heeft het eigen personeel door wanbeleid benadeeld. Dat stelt vakbond Abvakabo FNV, die oud-werknemers van Meavita vertegenwoordigt, vrijdag. Zorgmedewerkers liepen 'enkele tonnen' schade op doordat ontslagvergoedingen, vakantie-uren en onkostenvergoedingen nooit zijn uitbetaald, claimt de bond.

De zaak omtrent het in 2009 failliet verklaarde zorgconcern komt volgende week voor de rechter. Meavita had bij het faillissement 48 miljoen euro schuld openstaan. Volgens de vakbond werden honderdduizend cliënten en twintigduizend werknemers gedupeerd.

Als de rechter bepaalt dat er inderdaad sprake was van wanbeleid aan de top, kunnen bestuurders en toezichthouders financieel verantwoordelijk worden gesteld, zegt Abvakabo.

Volgens de bond was het tussen 2007 en 2009 'een komen en gaan van managers'. "Een ontslagvergoeding van een half miljoen euro was daarbij heel gewoon. De raad van commissarissen was van de chaos en crisis op de hoogte. Terwijl duidelijk was dat Meavita financieel steeds verder bergaf ging, verzuimde de RvC om in te grijpen", aldus de bond. Meavita ontstond in 2007 na een fusie van vier grote zorginstellingen.