Normal_wachtkamer

(Novum) - De Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) gaat door met de aangekondigde staking van woensdag. Dat bevestigt een woordvoerder dinsdag. De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) keerde zich maandag tegen de werkonderbreking, maar dat weerhoudt de VPH er niet van te protesteren tegen de afschaffing van de vrije artsenkeuze.

De VPH houdt niet bij hoeveel huisartsen het werk neerleggen, maar gaat uit van enkele tientallen deelnemers. De kans is volgens de vereniging aanzienlijk dat tandartsen, psychologen en fysiotherapeuten zich aansluiten. De VPH heeft ongeveer zevenhonderd leden.

De landelijke koepelorganisatie LHV wil een staking alleen als laatste middel inzetten. De VPH is het daar niet mee eens. "Wij hebben geen last van lijntjes met de overheid", zegt de woordvoerder van de VPH. "Wij voeren actie voor wat wij wenselijk vinden."

"We zien dat er nu beweging in de onderhandeling zit", vervolgt de woordvoerder. "Zowel huisartsen als patiënten krabben zich achter de oren. Dat is al grote winst."

De VPH legt woensdag tussen 13.00 en 14.00 uur het werk neer om patiënten voor te lichten over hun zorgpolis. Het kabinet wil zorgverzekeraars niet meer verplichten om zorg te vergoeden van een zorgverlener waarmee ze geen contract hebben.

De VPH is overigens sceptisch over het plan van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) maandag om een goedkopere derde polis in te stellen, waarbij de zorgverzekeraar bepaalt naar welke arts of zorgverlener de patiënt moet gaan. Die polisvorm moet een miljard euro opbrengen. "Dat lijkt erg voorbarig", aldus de woordvoerder. "Bovendien leidt het plan de aandacht af van de vrije artsenkeuze."

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) vindt de staking in strijd met de belofte van artsen voor goede zorg. "Door deze actie worden patiënten getroffen", zegt directeur Wilna Wind in een verklaring. "De belangen van zorgbehoevenden behartigen is mooi en vrije artsenkeuze is belangrijk, maar deze staking brengt niets dichterbij."

Psychologen die willen staken moeten dat zelfstandig besluiten, zegt het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP). De organisatie is weliswaar voor vrije artsenkeuze, maar sluit zich niet aan bij de actie van de huisartsen. "Wij behartigen onze belangen via lobby en overleg", aldus een woordvoerder. "Bovendien kunnen wij de gevolgen van een staking voor onze cliënten niet inschatten. Daarom gaan we niet op de stoel van een individuele psycholoog zitten." Hoeveel psychologen het werk neerleggen, weet het NIP niet.